Una ment sana -i un cor obert i una ànima gran- dins un cos sa.
La meditació t’equilibrarà, reduirà els teus nivells d’estrès, et farà conscient de la teva realitat i et donarà eines per a millorar-la. La meditació és al nucli de totes les arts que practiquem a UBK Ki Dojo Catalunya. Per això parlem d’arts marcials meditatives. Si pots respirar, pots meditar.
Et servirà per a tot sense excepció: l’equilibri emocional, l’atenció, la vitalitat, les relacions, la salut, l’alegria de viure, la concentració, l’humor, el realisme, el coratge… L’única condició perquè la meditació et funcioni és la regularitat i que segueixis mètodes que l’experiència de mil·lennis hagi consagrat. La pregunta, de fet, hauria de ser si hi ha alguna cosa per a la qual la meditació no serveix.
A hores d’ara és indubtable que l’era de les tecnologies de la informació, els ordinadors, els mòbils, les xarxes socials, els videojocs, les plataformes i la constant presència de les pantalles de plasma ha produït una acceleració en la vida de tothom i un deteriorament del nostre sistema nerviós. Vivim accelerats. No tenim temps per a res. Molta gent assegura que constantment van de bòlit, que sempre fan tard, que cal frenar. Tots plegats intuïm que o aprenem a parar regularment o aquest cervell, que és idèntic als cervells que van pintar les coves d’Altamira ara fa 35.600 anys i que està adaptat a la vida d’aleshores, no ho podrà resistir.
La quantitat d’inputs d’informació que rebia el cervell d’un pagès medieval és inferior a la que tu reps amb lectura del dominical de qualsevol diari generalista. És massa estímul, massa estrès. Per això ens crida la natura, pel contacte amb un ritme que sentim més adequat i més humà. La meditació ens dóna aquesta oportunitat de descansar la ment i per això és tan curativa.
Meditar és un acte d’higiene mental tan necessari com la higiene diària del cos. Ens hauríem de plantejar la necessitat de mantenir la ment neta igual que no permetem que la brutícia s’acumuli al cos. Quan no ho fem, tard o d’hora paguem un peatge en termes de salut física, emocional o mental. En aquest sentit, la pràctica de la meditació és com una medicina preventiva.
Meditació i mindfulness
L’expressió mindfulness s’ha consagrat. Literalment, mindful vol dir “conscient” i mindfulness “consciència”, de manera que per mindfulness s’entén aquell conjunt de pràctiques i exercicis que desenvolupen la consciència en la persona aplicada a tots els aspectes de la vida, és a dir, una part de la meditació estàndar. Els entusiastes i promotors del mindfulness –que tradueixen com a “atenció plena”– han aconseguit que molta gent practiqui alguns exercicis de meditació presentant-la, però, sense connotacions orientals ni religioses ni filosòfiques ni New Age, que en certs àmbits provoquen rebuig. Un encert, sens dubte. Però, per què anar a la còpia si pots tindre l’original? Per què practicar una part si pots practicar el tot?
Com són les meditacions a UBK Ki Dojo Catalunya?
Són guiades i adaptades a les característiques dels assistents. En totes les sessions es descriuen clarament els exercicis, les postures, les possibles dificultats i les solucions als entrebancs habituals amb què ensopega la persona que medita. Després de les sessions hi ha un temps per a parlar-ne i mirar de resoldre dubtes o simplement per a compartir l’experiència amb els altres assistents.
Al Dojo en seguim tres línies.
- Meditació budista estàndar: samatha, vipassana, metta (atenció a la respiració, visió profunda i apertura del cor)
- Meditació taoista, més centrada en exercitar l’energia interna.
- Meditacions diverses per a abordar temes emocionals.
El conjunt ens permet d’incorporar tot un seguit d’eines meditatives d’immensa utilitat i eficàcia per a acostar-nos a una vida més equilibrada, conscient, tranquil·la i alegre.
Sessions
Sessions presencials | |
---|---|
Divendres | Vespre 🕐 18,30—19,15h |
A banda de meditacions curtes dins de les classes de Txi-kung, Aikido i Tai-txi, hi ha una sessió setmanal plenament dedicada a la meditació. Per a assistir-hi, cal reservar plaça a cada sessió. |
---|